Charles Lemaire

About the Speaker
  • Profession
    Fotograaf
  • Web Sites

Charles Lemaire (63 jaar) uit Chastre (Waals-Brabant) ontdekte op 15-jarige leeftijd dierenfotografie. Het virus heeft hem sindsdien nooit meer verlaten.

Van zijn eerste baan als journalist in Afrika tot een late omscholing is de fotografie er altijd geweest. Met, in 2005, het besluit om het hoofd boven water te houden. Terug naar school, schone kunsten en vooral onvermoeibaar zijn werk tonen, het publiek ontmoeten, kritiek horen. En dan je eigen pad volgen.

Sinds 2011 richt het meeste van zijn werk zich op het lichaam (getatoeëerd, gewond, naakt) en op grenzen (Berlijn, Noord-Ierland).

Charles mixt digitale en analoge shots (middelgroot en groot formaat) in zijn fotografisch werk.

 

Zijn thema op de Photo Days is: ‘door het publiek te confronteren vinden we onze weg!’

Ik heb deze uitspraak van Diane Arbus de mijne gemaakt: “De Chinezen hebben een theorie dat je van verveling naar fascinatie gaat en ik denk dat het waar is. Ik zou nooit een onderwerp kiezen voor wat het voor mij betekent of wat ik denk. Je moet gewoon een ​​onderwerp kiezen – en wat je voelt, wat het betekent, begint zich te ontvouwen als je gewoon een onderwerp kiest en het voldoende oefent. ”

Van het ouder wordende lichaam van mijn moeder tot de tatoeages, van het litteken en via kettingen tot het goud van de Kintsugi, ik herhaalde alleen maar hetzelfde gebaar. De Berlijnse Muur of de vage grens van Noord-Ierland lijn voor mij onderdeel van hetzelfde onderwerp… Dus fotografeerde ik ze. En bij elke tentoonstelling, bij elke ontmoeting met het publiek, lijkt het mij dat de betekenis van wat ik doe zich een beetje meer ontvouwt, tot het volgende project. Laten we daarom enkele van deze projecten doornemen.