Christian Clauwers

About the Speaker
  • Profession
    Fotograaf
  • Web Sites

Entering the Svalbard Global Seed Vault

Achter de meest afgelegen en koudste deur van de wereld, diep in de permafrost van de Noorse archipel Svalbard, ligt de grootste verzameling van gewaszaden van onze planeet: ongeveer 1 000 000 verschillende zaadsoorten. De Svalbard Global Seed Vault is dé ultieme opslagplaats bestand tegen aardbevingen, raketaanvallen, de stijging van de zeespiegel en zelfs nucleaire rampen. Het is de Ark van Noah van onze voedselproductie, met als doel de genetica en biodiversiteit van ons voedsel te waarborgen voor toekomstige generaties.

In de namiddag geniet je dan weer van de lezing ‘A World of Ice and Water’, een overzicht van enkele van Clauwers’ meest recente expedities! Van de Noordpool over de Zuid-Atlantische Oceaan tot de Franse Antarctische eilanden Kerguelen en Crozet in de Zuid-Indische Oceaan. Wedden dat een geheel nieuwe wereld je met verstomming zal slaan?

Van de Noordpool tot de jungle, van woestijnduinen tot de Himalaya, van vulkaantoppen tot oceaanbodems… Voor fotograaf Christian Clauwers is geen plaats op aarde ooit te ver weg. Zijn avontuurlijke reizen hebben hem naar de polaire uithoeken van onze planeet gebracht: van 78° noorderbreedte tot 78° zuiderbreedte. Hij omcirkelde de wereld al twee keer en verkende meer dan 114 landen op alle 7 continenten. Gedreven door de uitdagingen van klimaatsverandering, plasticvervuiling, afnemende biodiversiteit en de ontwrichting van kwetsbare ecosystemen op afgelegen eilanden door de interventie van de mens, zoekt Christian naar sporen van de impact die de mens heeft nagelaten op de natuur.